ΒΙΟΜΑΖΑ - ΠΕΛΛΕΤ

Βιομάζα:
Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας (π.χ. θερμικής, ηλεκτρικής). Ένα είδος βιομάζας είναι και το πέλλετ.

Πέλλετ:
Το Πέλλετ από καθαρό ξύλο αποτελείται από τα κατάλοιπα της κατεργασίας του ξύλου χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Είναι ένα στερεό καύσιμο σε σχήμα κυλίνδρου. Έχει αρκετά χαμηλό περιεχόμενο σε υγρασία (κάτω από 10% κ.β.). Έχει υψηλή πυκνότητα >650 kgr/m3.Έχει σχήμα κυλίνδρου διαμέτρου 6 – 8 mm με μήκος περίπου 10 – 30 mm και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του. Η θερμογόνος δύναμη του πέλλετ ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 5,0 kwh/kg.

Οικολογικό
Το πέλλετ θεωρείτε ανανεώσιμο καύσιμο αφού κατά την καύση του απελευθερώνει ουσιαστικά όσο CO2 έχει απορροφήσει το ξύλο από το οποίο αποτελείται κατά την διάρκεια της ζωής του με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Τα υπολείμματα καύσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Η απουσία επίσης συνδετικών, πρόσθετων, χρωμάτων και χημικών προϊόντων καθιστά το πέλλετ απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Καθαρό
Τα υπολείμματα τέφρας που αφήνει η καύση του πέλετ είναι πραγματικά χαμηλά, κατά μέσο όρο το πέλετ αφήνει ένα υπόλειμμα τέφρας κατώτερο του 1% του συνολικού βάρους. Κάτι τέτοιο μειώνει αισθητά τις εργασίες καθαρισμού.

Πρακτικό
Διαφορετικά από το καυσόξυλο, που απαιτεί μεγάλους χώρους, το πέλετ αποθηκεύεται εύκολα ακόμη και σε μικρούς χώρους. Λόγω του μικρού σχήματος που έχει συμπεριφέρεται σαν υγρό διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας pellet. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με σακουλάκια 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg είτε χύμα σε σιλό.

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (650 kg/m3) και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο, ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

Οικονομικό
Είναι ένα από τα πιο οικονομικά καύσιμα που διατίθενται σήμερα σε μεγάλη κλίμακα.
Για να γίνει κατανοητό το τεράστιο όφελος που θα έχουμε στην οικονομία της θέρμανσης θα προχωρήσουμε στο παρακάτω παραδείγματα:


Μια μέση ετήσια κατανάλωση θερμικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα είναι 108 Kwh/m2 /έτος
Έστω ότι έχουμε μια μονοκατοικία 100m2. Θα καταναλώσουμε 10800 Kwh το έτος.

Αν την παραπάνω ενέργεια την λάβουμε από έναν λέβητα πετρελαίου με απόδοση 80% , η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου είναι 10,2Kwh/lit ,και η μέση τιμή του πετρελαίου να είναι 1,30 €/lt τότε το κόστος με χρήση πετρελαίου υπολογίζεται ως εξής:

 

Αντίστοιχα αν λάβουμε την παραπάνω ενέργεια από έναν λέβητα πέλλετ με απόδοση 90%, η θερμογόνο δύναμη του πέλλετ είναι 5,00 Kwh/kg και η μέση τιμή του πέλλετ είναι 0,30 €/kg,  τότε το κόστος με χρήση πέλλετ υπολογίζεται ως εξής:Επομένως το οικονομικό όφελος με την χρήση καύσιμου πέλλετ σε σχέση με το πετρέλαιο είναι 51,5 %.
Ακόμη και στην περίπτωση που πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης που είναι 0,35 €/lt., τότε το κόστος με τη χρήση πετρελαίου μειώνεται στα 1080 €. Το όφελος σε σύγκριση με το πέλλετ είναι τώρα στα 33,3%. Και πάλι υπάρχει συμπαντικό όφελος με την χρήση καύσιμου πέλλετ.

Πιστοποίηση
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής τι είδος πέλλετ αγοράζει. Το τυποποιημένο και πιστοποιημένο πέλετ είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της σόμπας και του λέβητα που το χρησιμοποιεί.
Από τον Ιούνιο 2011 εισήχθη μια ενιαία νομοθεσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο EN 14961-2 που με το εμπορικό σήμα "EN Plus" διαχωρίζει τους τύπους του πέλλετ σε 3 κατηγορίες:A1 για το ποιοτικό πέλλετ, A2 και B προσδιορίζει το κακής ποιότητας πέλλετ κατάλληλο μόνο για τη βιομηχανική χρήση.
 Με τη θεσμοθέτηση της εν λόγω νομοθεσίας τέλος, ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίζει την ποιότητα του πέλετ που αγοράζει.

Home ΠΡΟΪΟΝΤΑ Βιομάζα – Πέλλετ